Vytisknout

Jaké je vaše pracovní PH? ANEB CO NEDĚLAT, KDYŽ CHCETE PRÁCI

Napsal Sindy dne .

co nedelatSehnat práci dnes není lehké a stejně tak není lehké najít někoho na práci. A když myslím práci, tak tím míním tu činnost, co se při ní něco dělá a přináší nějaké výsledky.Mám s tím čerstvou zkušenost a proto vám nezaměstnaným chci dát pár tipů, co dělat nebo naopak nedělat (alespoň v mém případě). 

Ale nejdřív vám chci něco vysvětlit:

Všichni asi víte, co to je DPH. To je to, co my podnikatelé musíme platit státu, pokud vyděláváme víc, než malé množství peněz.... Náš stát si totiž myslí, že je tak dobrý, že nám takové výdělky umožní, že mu za to musíme platit. Že nám dává PŘIDANOU HODNOTU. Vy ostatní znáte DPH zase jinak, třeba jako 21% (stát nám přidal jedno procento na kvalitě s jakou se o nás stará!!!), o které vám zdraží téměř cokoli si koupíte. Psát o tom, jak úžasná je tahle přidaná hodnota by bylo sice velmi poučné (nedovedete si představit, tu úžasnou podporu, kterou my podnikatelé máme!!!), ale není to cílem tohoto článku. Jeho cílem je psát o PŘIDANÉ HODNOTĚ NEZAMĚSTNANÝCH, kteří hledají práci. A když myslím hledají práci, tak tím míním, že chtějí pracovat. Říkám to proto, že někteří lidé možná nehledají ani tak práci, jako spíš výplatu. Mnozí kolegové mi jistě dají za pravdu. 

JAKÁ JE VAŠE PŘIDANÁ HODNOTA? 

Stát po nás chce DPH za to, že nám umožňuje vydělávat a tak není divu, že my zase chceme PŘIDANOU HODNOTU od těch, kterým chceme umožnit výdělek. A teď nemám na mysli, že byste nám podnikatelům  či majitelům firem měli odvádět daň za to, že vás zaměstnáme. Mluvím o přidané hodnotě pracovní, morální, etické... To něco, co nám dáváte navíc vy. A co se často pozná už když se o práci ucházíte. Samozřejmě je nutné se přizpůsobit místu o které se ucházíte. 

Tohle je jen moje malé doporučení:

  • NAPIŠTE NĚCO OSOBNÍHO - Nejprve většinou posíláte email s CV. A tím už toho hodně říkáte. Nejsem odborník na CV a  nic moc od něj neočekávám - věk (ten mě zajímá hodně), praxe. To, co tam je napsané stejně neurčuje kvalitu člověka. Spíš mě zaujme osobní dopis, který dotyčný připojí. Něco o něm, něco skutečného, proč by chtěl tuhle práci, co ho na ní zajímá, jaké jsou jeho cíle.
  • POŠLETE SPRÁVNOU FOTKU - Pokud po vás je požadována fotografie, neposílejte prosím fotku z hospody, jak vás obsluhuje číšník, ani černobílou z vašeho obýváku s žehličkou jako pozadím... Zůstaňte raději u nějaké slušné klasiky. A pokud je to vhodné, pošlete fotku k tématu. Např. v mém případě, když hledám prodavačku - stylistku, tak bych očekávala, že mi pošle foto, kde má nějaký zajímavý model, nebo fotku své práce.
  • ODPOVÍDEJTE CELOU VĚTOU - Pokud vaše CV nebo foto budoucího zaměstnavatele zaujme, a pošle vám email např. s nějakým dotazem, obtěžujte se mu věnovat pár řádek a neodpovídejte mu ve stylu: " ok", "dobře"... Když nemáte chuť a čas odpovědět slušně, proč by někdo měl ztrácet čas a zvát vás na pohovor.
  • NAPIŠTE, KOLIK CHCETE VYDĚLÁVAT - Pokud jste požádáni, abyste uvedli svou finanční představu či potřebu, uveďte ji. A opět se neomezuje na holé věty typu 14 tisíc. Raději vysvětlete, jaké jsou vaše potřeby, jaké je například minimum, jaké potřebujete, a kam byste se rádi dostali a uveďte, CO JE VAŠE PH! Proč by si vás měl někdo vybrat a dát vám to co potřebujete? Také jasně uveďte, jestli je váš požadavek čistého nebo hrubého. 
  • PŘIJĎTE VE STANOVENOU DOBU - Pokud už máte sjednanou osobní schůzku, přijďte v hodinu, na kterou jste byli domluveni. Chodit hodinu předem je krajně nevhodné, chodit pozdě také. 
  • NEURČUJTE SI SAMI JAK DLOUHÝ BUDE VÁŠ POHOVOR - to nechte na zaměstnavateli. Pokud vám o práci opravdu jde, počítejte raději minimálně se dvěma hodinami. Očekávejte, že pokud se hlásíte na pozici, která vyžaduje nějakou znalost nebo zručnost, že budete třeba požádáni o ukázku. Pokud máte jiné aktivity, na vše se zeptejte a domluvte si pevný časový rámec.
  • PŘIJĎTE VHODNĚ OBLEČENI - Na pracovní pohovor byste nikdy neměli přijít v džínách a svetru. Výjimkou by snad mohlo být, že máte být šéfem staveniště a pracovní pohovor se odehrává přímo tam. V tom případě by asi zase bylo divné, kdybyste přišli v obleku. Znovu podotýkám, že je důležité vědět, kam jdete, ale rozhodně je lepší udělat úctyhodný dojem, než dojem zcela opačný. Opět uvedu příklad z mé osobní zkušenosti, když jdete na pozici prodavačka  - stylistka do obchodu s módou, očekávám, že na vás bude vidět, že opravdu styl máte a že jste žena, kterou móda baví. Navíc pokud se vás na to předem ptám..
  • MLUVTE a PIŠTE ČESKY -  a pište tak i svůj životopis. Jsme v čechách, nikoli na slovensku. V anglii byste asi taky nešli žádat o práci plynulou sloveštinou. A nebo se alespoň nejdřív zeptejte s vysvětlením, že česky neumíte, jeslti můžete mluvit slovensky. 

To je jen pár mých tipů, věci které jsem zaznamenala, že lidé dělají. Snad vám k něčemu budou. Neříkám, že jsou to zázračné tipy na získání práce.

MÁTE POCIT, ŽE TOHLE VÁM NESTAČÍ? 

NEVÍTE JAK NA TO A OPRAVDU TO CHCETE ZMĚNIT?

MÁME PRO VÁS ŘEŠENÍ !!!

Připravili jsme pro vás WORKSHOP, který vám pomůže ZÍSKAT ZPÁTKY PRÁCI!!! 

SKUPINOVÝ WORKSHOP PRO TY Z VÁS, KTEŘÍ CHCETE ZÍSKAT NEBO ZMĚNIT ZAMĚSTNÁNÍ!

Chcete zpět do zaměstnání a nedaří se Vám zaměstnání najít?

Neodpovídají Vám zaměstnavatelé na Vaše životopisy?

Těžko se Vám píší motivační dopisy?

Odpovídá se Vám špatně na některé pohovorové otázky?

Nemáte dostatek informací o volných pracovních místech? 

Chcete změnit zaměstnání a chcete se umět dobře prezentovat?

Pak je workshop určený právě pro Vás. 

PŘEČTĚTE SI VÍCE, PŘIHLAŠTE SE NEBO HO DOPORUČTE TOMU, KDO HO POTŘEBUJE

ZÍSKEJTE ZPÁTKY SVOU PRÁCI!!!

 vasvideokurzhubnuti